Om utfordringer med å forene regnskap og mobilt IT

Betraktningen nedenfor ble gitt i en presentasjon av Sumanita for en forsamling av investorer på et Connect Norge sitt møte hos Deloitte, Oslo i denne uken. Møtets tittel var: teknologiske utfordringer i finans, bank og forsikring.

Jeg hadde 7 slides. På tredje slide, hoppet jeg ut og fortalte følgende:

Jeg vil si et par ord om hvilken utfordring mobilt IT er for finans, bank og forsikring, spesielt for regnskapssystemer. 
For det første har vi nå et superoptimalisert arbeidsmiljø, hvor vi bruker store skjermer, raske PCer og nett. Dette står i skarp kontrast til knøtt små skjermer og dårlig eller manglende Internett dekning og elendige tastatur. 

For det andre var regnskap opprinnelig en måte å samle transaksjoner i relevante grupper, for på den måten få oversikt. Disse gruppene, eller kontoer som vi kaller det, skulle forenkle regnskapet, slik at det hele ble mer forståelig. Istedet har det blitt verre. Skatte-myndigheter, bransjer og finans har pushet almen regnskapspraksis så vidt, at en bør være svært oppgående for å ikke gjøre feil når man “konterer” bilag. I Norge har vi hundrevis av kontoer i standard kontoplan, Spania har over tusen kontoer og IFRS, alle regnskapsrapporter mor, har et par tre tusen betegnelser bare for eksternregnskap. En liten småbedrift kan ha tusen bilag i året. Hvis disse fordeles på 100 kontoer blir det gjennomsnittlig ett bilag pr. konto pr. måned. Hvordan blir det da den statistiske kvaliteten? Jo den blir totalt fraværende. Den statistiske signifikans vil ganske enkelt utebli. 
For det tredje sliter vi med en arv fra stormaskiner, fra den tiden RAM og lagring og prosessorkraft var mangelvare. Mye av administrativ programvare er bygd på metoder for å spare på ressurser som en gang var en mangelvare. 
For det fjerde skal vi også integrere alle de nye mobile enhetene. Nye dingser som gjør at vi skal ta hensyn til GPS og kamera og allehånde andre sensorer.
Noe som gir oss to markante motsetninger:
  • Typisk for mobiler er at de er globale. De er like anvendelige i Kina som på Toten.
  • Typisk for regnskap er at det er lokalt - veldig lokalt. Regnskapet ser helt anderledes ut i Shanghai og på Feiring
Så utfordringen er i virkeligheten enorm - ta hensyn til regnskapets og til mobilens motstridende egenskaper og forene disse. Det er noe som krever mange menneskers kontinuerlige innsats i mange år - et sant globalt prosjekt!
Har du lyst å være med, så si ifra!
Etter denne distraksjonen, fullførte jeg investorpresentasjonen.

Populære innlegg fra denne bloggen

InvestorForum by VentureLab in Oslo a success story #startups

10 argumenter mot EUs datalagringsdirektiv

Statsbudsjettet 2010 og steinerskolene